Какво направи днес за себе си?

Отделяме ли време, да си доставим малко удоволствие, радваме ли се на живота?

От малки ни учат да даваме играчките си на другите деца : ” Дай на детето, за да не плаче”. А в същото време, колко пъти са ни казвали: ” Не взимай куклата на Петя, тя си е нейна”.

Така се научаваме във времето, че първо трябва да се погрижим за другите, но нямаме право да искаме, някой да се погрижи за нас. И вече като възрастни, за да поддържаме отношения, започваме да жертваме своето мнение, своето пространство, своите желания. После се появяват децата и се задейства същия механизъм.” Ще си взема онази страхотна рокля, но най – напред да се погрижа за детето. Ще направим нещо хубаво с партньора, но ще изчакаме детето да стане голямо. Ще се поглезя с една почивка, но само да си свърша работата…

Надеждата живее някъде в съзнанието, че един ден когато имаме по- малко работа, когато детето вече е голямо, когато… И така голяма част от живота минава, в очакване на деня, в който ние ще сме важни. И ако всеки ден не правим нещо малко за себе си, нещо за наше удоволствие, нещо което ни носи радост, живота постепенно губи своя цвят и умората се превръща във вечен спътник.

А ти какво направи за себе си днес?

Аглая Рангелова

Психолог